duminică, 17 noiembrie 2013

Populația Pământului

Populația globală!


"Omenirea e un tren deraiat într-o gară pustie, fără linie de refugiu. Nu trăiește, ci moare încet, acoperită de mizeriile propriilor nimicnicii." 

 Pavel Corut



”Există destule resurse în lume pentru nevoile umane dar nu și pentru lăcomia umană.” 
 Mohandas K. Gandhi

     Pentru un timp foarte lung, omul a trăit în deplină armonie cu natura.
De trei miliarde ani planeta a evoluat în conformitate cu ritmurile biologice, adecvate pentru structura sa. Apoi a venit omul care zece mii ani a evoluat în felul lui, cu mecanisme complet diferite.
  Cu păstoritul și agricultura au crescut resursele, s-au format orașele. Și apoi s-a născut primele clase sociale. Detașat de natura, de Pământ, rasa umană a văzut și a început să facă toate prin  propria forță de a nu fi o parte inseparabilă, dar devenind dominant.
  Omul a început, astfel, să acționeze ca un"oportunist",
 sechestrând resursele din jurul lui, fără a da nimic în schimb. 
Omul nu știe mai mult decat celelalte animale; știe mai putin. Ele știu ce au nevoie să știe. Noi nu.
Fernando Pessoa
  Prin urmare, viitorul omului de-al treilea mileniu este incert. Noi trebuie să protejăm diferentele genetice și valoare ei culturală cu toate costurile, deoarece reprezentă o creștere în viitor. Pe scurt, nu vom lăsa noilor generații, altele decât această "bogăție". Omul va muri fără ele, omul și spațiul întreprinderii sale. El a uitat că rădăcinile sale se află în păduri, în izvoruri, în piatră, culturi și în propria istorie.


   Însă în natură nimic nu este dăunătoare pentru mediul înconjurător. Totul a fost conceput pentru a "închide bucla" și tot ceea ce este, este exact acolo unde trebuie să fie, la locul lui. În caz de aberații credem că natura își pune piesele la locul potrivit.
   
   Cei responsabili pentru mediul în care trăim, pe scurt, suntem noi:noi cu alegerile noastre, care trebuie să fie orientate spre viitor, cu faptele noastre bune sau rele, la care trebuie să fim întotdeauna conștienți de impactul pe care îl va avea asupra celorlalți și asupra "mediului”, cu abilitățile noastre de gândire, cu critică, cu al nostru curaj de am fi consecvenți și purtând cu noi tot drumul ceea ce credem, dar mai ales cu capacitatea noastră de a gândi pentru noi, a preveni  pe oricine să se pregătească deja pentru destin, pentru hrana noastră, la zilele noastre, la gândirea noastră. 

Unul pentru toți, toți pentru unul, aceasta este calea de a merge pe un drum mai bun.
Oamenii mor ca sa poata trai omenirea.
Vissarion Belinsky
  Populația Pământului reprezintă numărul total de oameni care trăiesc pe Pământ într-un anumit moment. Pe planeta noastră trăiesc acum aproximativ 7 miliarde de oameni, iar la fiecare cinci zile se nasc încă un milion.
  În prezent, populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani. Explozia demografică a avut loc datorită îmbunătățirii standardelor de trai și a celor social-medicale, ceea ce a permis oamenilor să trăiască mai mult decât în secolele anterioare. În același timp, rata nașterilor - numărul de nou-născuți din fiecare familie - staționează la un nivel ridicat în multe zone ale globului. Până când această rată va scădea semnificativ, populația lumii va continua să crească, putând ajunge în anul 2050 la circa 10,5 mld. loc.
  Actualmente, creșterea populației are loc cu preponderență în țările în curs de dezvoltare - acele state cu nivel industrial și tehnologic limitat. Majoritatea acestor țări se află în Asia și Africa, și parțial în America de Sud și Centrală.

 
                                      


In fiecare zi 200 de milioane de cupluri fac dragoste, se nasc 400000    de bebelusi, si mor 140000 de oameni.









     Multe țări în curs de dezvoltare trebuie să facă față dificultăților privind hrănirea și acordarea asistenței social-medicale pentru populațiile lor enorme. Statele cu industrie și tehnologie avansate sunt cunoscute drept țări dezvoltate. În această categorie se află Japonia, Australia și cele mai multe țări din Europa și America de Nord. Majoritatea populațiilor acestor țări a încetat să crească, în unele constatându-se chiar o scădere.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 31 octombrie 2011 drept ziua în care populaţia omenirii a atins pragul de 7 miliarde de oameni.




     Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie.


Natalitatea este un subiect important dezbătut de Ziua Mondială a Populaţiei 
    Cei peste 7 miliarde de oameni de pe Pământ nu sunt repartizați în mod uniform pe suprafața acestuia. Pentru a-și duce traiul, ei preferă anumite zone, în timp ce pe altele le ocolesc. Cei mai mulți dintre locuitorii planetei trăiesc în emisfera nordică. 

De asemenea, regiunile cu climă temperat-continentală, respectiv temperat-oceanică, sunt mai bine populate decât regiunile cu climă caldă sau rece. Întotdeauna oamenii au avut intenția să se stabilească lângă apele curgătoare sau pe coastele marine. La fel, numărul așezărilor omenești din zona de câmpie este superior celui din zonele de deal, de podiș și de munte. 

Oamenii preferă să trăiască acolo unde mediul geografic le permite să-și construiască locuințele, să-și asigure hrana cultivând plante tehnice și furajere și crescând animale (bovine, ovine, porcine, caprine, cabaline etc.), sau unde pot desfășura activități industriale sau comerciale.



”Mi-e frică de viitorul copiilor şi nepoţilor mei. Politicienii pot controla dezastrul financiar în care ne aflăm, însă nu au niciun control asupra modului în care evoluează planeta care ne asigură hrană şi bunăstrare şi care se deteriorează. Ne va lua mult timp să inversăm acest proces. Este greu să-mi imaginez că spontan ar putea apărea ceva care să ne salveze”, a mărturisit analistu Ehrlich.
Omul nu renunta decat la ceea ce nu-i trebuie, ori la ceea ce e imposibil. Dar pentru aceasta i se cere multa filozofie.
Garabet Ibraileanu
     Majoritatea omenirii (61 %) locuiește în regiunile asiatice. Restul oamenilor locuiesc în America (14 %), Africa (13 %) și Europa (12 %) precum și în numeroase insule din Oceania.
  
   În jur de 2,5 miliarde de oameni locuiesc în mediul urban. Se crede că în secolul XXI urbanizarea va crește dramatic. Problemele oamenilor în orașe sunt diversele tipuri de poluare,criminalitatea și
 sărăcia, în special în suburbii. 
   Fiind una dintre cele mai răspândite specii de mamifere, specia umană este și cea mai diversă în privința habitatului: oamenii trăiesc pe toate continentele, în funcție de climat. 

   Din punct de vedere istoric așezările umane au fost organizate și extinse în apropierea resurselor naturale, cum sunt apa, terenul fertil pentru agricultură și resursele de vânat. În multe locuri, datorită unui comerț dezvoltat, acești factori au azi o relevanță scăzută pentru dezvoltarea sau declinul așezării.



Ziua Naţională a Populaţiei În anul 1974 O.N.U. a proclamat “Anul Internaţional al Populaţiei” şi a invitat, pentru prima dată în istorie, toate statele lumii la Conferinţa Mondială a Populaţiei.
”Mai toți oamenii sunt de acord că “nimeni nu este perfect”, dar cine ar recunoaște că e un nimeni?”
Radu Herjeu 

 " Omul a devenit un element rebel în natură și, prin urmare, datorită recaderei pentru omul însuși, el vrea să globalizeze, fără a înțelege că reducerea diversității va duce la banalitate și va distruge importante patrimonii culturale - Mainardi a susținut în fața multor studenți din Treviso - Nu exagerez când spun că suntem în ajunul celei de a șasea extincție. Au existat și alte momente în evoluția umană, cu pericol de anihilare pentru genurile de viață terestre. Astăzi, cu toate acestea, situația este cu totul nouă : s-ar putea întâmpla nu în 100 de mii de ani doar într-un singur an.... "

 
"Oamenii au dreptul la adevar așa cum au dreptul la viață, libertate și la căutarea fericirii."

Frank Norris


Informațiile, imaginile și citatele au fost selectate, special pentru Voi, utilizând paginile web.


Sursa: Wikipedia, Daily Mail,  D:News, REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu