vineri, 27 decembrie 2013

Bradul

 Simbolul Sărbătorilor de 
Iarnă

  
 * 
Bradul *



“Acum am ajuns un bătrân pom de Crăciun, cu rădăcinile moarte. Ei vin la mine și , pe măsură ce îmi cad acele de pe ramuri, le înlocuiesc cu medalii.” 
Orson Welles



      Având în vedere că suntem în toiul Sărbatorilor de Iarnă, Lumea prin ochii mei a dorit să vă aducă în prim-plan acest deosebit cadou : 
                                                      Bradul - simbolul iernii, simbolul vietii eterne.
                     
    Simbol al vieții eterne, se spune că bradul este o trimitere directă către divinitate. Forma triunghiulară și proprietatea de a fii mereu verde este asociată cu Sfânta Treime și nemurirea divină. Roșul, specific sărbătorii, face referire directă la viața oferită prin sângele lui Iisus. Prima referire despre un brad decorat pentru Crăciun apare în Lituania în 1510. La început, bradul era împodobit cu figurine din pâine, acadele, trandafiri, fructe și ornamente din hârtie colorată. Obiceiul cerea ca fiecare membru al familiei sau invitat să aibă câte un mic brad așezat pe masă în dreptul lui, cu cadourile alături. În plus, decorațiile erau lucrate manual, fulgii de zăpadă și steluțele, cutiile pentru cadouri și coșulețele fiind realizate în casă. Obiceiul împodobirii bradului și moda beculețelor ajunge în România abia prin anul 1900. 

 ”Lumea prin ochii mei” îti sugerează să citești în continuare pentru a întelege esența acestui subiect.


   


   
     Bradul (Abies) este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae iar răspândirea acestora este pe tot globul preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Sunt arbori de talie mare cu înrădăcinare pivotantă.
  





 Bradul face parte din familia de conifereCele mai cunoscute conifere sunt:

             Bradul
             Molidul
             Pinul

     Bradul este un arbore în formă conică cu o înfățișare impunătoare care poate depăsi înălțimea de 50 m când este la maturitate și este o specie vegetală lemnoasă foarte longevivă - trăieşte până la 700 de ani. Are un trunchi ce prezintă, din loc în loc, bășicuțe cu rășină; scoarța este netedă și o culoare cu tentă de gri. 




     Coroana este piramidală deasă, umbroasă. Lujerii sunt netezi, iar mugurii dispuși terminal, întotdeauna câte trei. Prezintă frunze aciculare lățite, vesnic verzi, pe dos cu 2 dungi albicioase de stomate, persistente, se schimbă la 6-15 ani. În sol, acest arbore dezvoltă o rădăcină puternică, micorizantă.






     Diferența majoră față de foioase este că bradul (ca majoritatea coniferelor, căci există și exceptii – Larice) este verde pe tot parcursul anului.

Bradul ca și celelalte conifere iși schimbă frunzele (acele) treptat de-a lungul întregului an iar noi putem observa acest lucru doar văzând covorul de ace căzute la tulpina bradului. 



     
     Bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, popular, se mai numesc și ace. Acestea au o lungime medie de 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere la care acele sunt dispuse de jur împrejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decat ale altor conifere ale căror frunze înțeapă mai tare. 




     Conurile sunt erecte, cilindrice, cu bractei obișnuit vizibile și răsfrânte; solzul carpelar cade la maturitate odată cu semințele, iar pe lujer rămâne axul erect. Semințe relativ mari, triunghiulare, cu pungi de rășină pe tegument și prinse strâns de aripioară. Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele pot ieși din conuri. Căzând pe pământ, ele dau naștere la noi brazi. Deasemenea, semințele brazilor sunt o sursă de hrană pentru păsări, veverițe și alte rozătoare ale padurii.
     Bradul este o plantă monoică - cu flori mascule şi femele pe acelaşi individ - cu polenizare anemofilă.
     Brazii cresc foarte drepți și din această cauză lemnul de brad se folosește în special în construcții dar și la fabricarea mobilei.


                     Brad coreean



      Brazii pot fi găsiți la o altitudine de 700-2000m, cu o temperatură de iarnă de -3-0 ° C în timpul verii până la 20 ° C. Este o specie care crește în umbră și are nevoie de 1.000 mm/año de precipitații, mai ales sub formă de zăpadă, și precipitații moderate în timpul verii. Ne sunt denumite înghețurile târziiBradul a fost frecvent folosit precum decor - fiind ”Pom de Crăciun”.



    

                Brad în Transilvania                                                                         Brad în Transilvania                                                                               Frunze de brad
                     



Împodobirea Bradului de Crăciun






” Nu contează dacă bradul de Crăciun este natural , din plastic sau aluminiu. Cu adevărat important este ca el să fie împodobit cu zâmbete.”
J. Allen Harrison
     






      Istoria împodobirii bradului

     Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizând prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnificând cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Gradina Edenului, în care se găseau merele - fructele cunoașterii.
 Se cunoaște foarte puțin faptul că și dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înțeles total diferit: bradul era un copac tăiat - ritual la nuntă sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se păstreză în regiuni din Oltenia și sudul Banatului.       Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare, bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea și natura.

     Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânările și panglici, simboliza pomul vietii, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului se regăsește în foarte multe piese de artă populară precum covoarele, stergarele și iile. 


“Cel mai frumos cadou de Craciun il reprezinta fericirea unei familii strans unite in jurul bradului de Craciun.” 
Burton Hills

     Povestioare vechi de când lumea

 
     Se pare că tradiția bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania, cu aproape 1.000 de ani în urmă, când, Sfântul Boniface, care a convertit germanii la creştinism, a trecut pe lângă un grup de păgâni care venerau un stejar. Supărat de gestul acestora, Sf. Boniface a tăiat stejarul, iar în locul acestuia s-a înălţat un brăduţ. Uimit, Sfântul a luat micul pom ca un semn de credinţă în puterea lui Dumnezeu.
     O altă legendă plasează originea bradului de Crăciun înaintea erei creştine, când copacii sau numai ramurile acestora erau folosite pentru ceremoniale. Egiptenii, de exemplu, îşi aduceau în casă ramuri de palmier, pentru a sărbători solstiţiul de iarnă, considerat cea mai scurtă zi din an, văzându-le drept simbol al triumfului vieţii asupra morţii. Se spune că primii locuitori ai Peninsulei Scandinave obişnuiau de asemenea să omagieze bradul, în timp ce druizii aveau în casele lor ramuri de plante perene, considerate sfinte şi care simbolizau viaţa eternă. Cei superstiţioşi îşi atârnau ramuri de plante deasupra uşilor, în scopul de a le proteja casele de vrăjitoare, fantome sau spirite rele.


 Împodobirea Bradului de Crăciun

Tradiții și Obiceiuri


     Împodobirea pomului de Crăciun a devenit în prezent una dintre cele mai îndrăgite datini atât în mediul rural cât și în cel urban, alături de așteptarea lui Moș Crăciun în seară de AjunSe spune că bradul era adus de Moș Crăciun, atunci când copiii dormeau sau nu apucau să vadă decât bradul trecând pe sub fereastră. Bradul rămâne ca decorațiune de Crăciun până la Bobotează când există obiceiul ca acesta să fie aruncat sau ars. Astfel se face loc Anului Nou în adevăratul sens al cuvântului.
     Puţini ştiu care este, însă, momentul potrivit pentru decorarea lui. Potrivit tradiţiei, bradul se împodobeşte în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Nu contează cu ce anume este decorat sau în ce culori, important este să se așeze în vârful bradului un înger sau o stea, ce reprezintă îngerii sau steaua de la Betleem.

                            
     
     Primele dovezi despre decorarea bradului au fost găsite în Livonia secolului XV - regiune care cuprindea Estonia şi Letonia din ziua de azi. Legenda spune că s-a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza Sfânta Treime.

În Rusia, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde se alegea cel mai frumos pom dintre toţi şi se decora cu lumânări, bomboane sau jucării.

În Europa secolului al XII-lea, bradul de Crăciun era atârnat de tavan cu vârful în jos.
Este posibil ca bradul împodobit de Crăciun să fi apărut la nordici, care obişnuiau să îşi decoreze casele cu ramuri de brad şi de vâsc, de unde a venit şi tradiţia coroniţei de brad.

Specialiștii ne spun că bradul a avut dintotdeauna un rol important în viata românilor, fiind regăsit în obiceiuri vechi care duc până la daci.
Astfel, bradul este prezent în fiecare din cele trei momente cheie din viata romanului: naștere, nuntă și moarte. Păcat, însă, că multe din aceste obiceiuri astăzi nu se mai practică, unele sunt uitate, altele pe cale de dispariție.

În tradiţia populară românească, bradul deţine de fapt în cultura populară românească funcţii funerare: este fie substitutului miresei sau mirelui, în cazul morţii unui tânăr necăsătorit, fie dubletul vegetal al defunctului. Bradul, împodobit de obicei cu dulciuri, care se împart de pomană dupa slujba de înmormântare, este o reminiscentă a credinței că moartea este, totodată, și nuntă - motiv în jurul căruia este construită, de altfel, si balada Miorița.
 Bradul împodobit mai este folosit la nunţi, şi precede venirea alaiului mirelui la casa miresei.
În unele zone din țară înca mai există tradiția că la nașterea copilului să se sădească un brad. Simbolic, cei doi, copilul și bradul, sunt înfrățiți. În alte zone, se obișnuia ca nou-născutul să fie închinat de moașă în fața unui brad în timp ce aceasta rostea niște cuvinte magice.

“Copilăria constă în a crede că , printr-un brad de Crăciun și cativa fulgi de nea, poți schimba întreaga lume.” 
Andre Laurendeau




Sursaplanetaenverde, blogspot.it, wikipedia.org, traditii.ro, romaniatv.net, ziare.com, taifasuri.ro


Informațiile, imaginile și citatele au fost selectate, special pentru Voi, utilizând paginile web.